2021 m. gegužės mėnesį Šilutės Martyno Jankaus pagrindinėje mokykloje 4a, 4b ir 4c klasių mokiniams vyko viktorina „Rūkymui tariu NE“, skirta Pasaulinei dienai be tabako paminėti. Renginį organizavo visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Rasa Bertašienė ir mokyklos socialinė pedagogė Jolita Lileikienė. Kiekvienoje klasėje mokiniai pasiskirstė į keturias komandas, sprendė 4 užduotis, susijusias su rūkymo prevencija. Dalyvavo 63 mokiniai.

Viena labiausiai paplitusių priklausomybės ligų – tabako rūkymas, kurį lydi lėtiniai susirgimai, mirtys. Visuomenės sveikatos specialistė Rasa Bertašienė pristatė viktorinos temą, jos naudą ir reikšmę. Skaidrių pagalba mokiniai sužinojo apie rūkymo žalą jaunam organizmui, rūkymo sukeliamas ligas, pasyvų rūkymą ir kaip jis kenkia nerūkančiam žmogui. Kadangi vaikų organizmai ypač jautrūs tabako dūmams, todėl priklausomybę nuo tabako vaikai gali patirti jau po kelių surūkytų cigarečių. Todėl pats laikas susimąstyti, kad neverta pradėti rūkyti, nes, išsivysčius priklausomybei, mesti rūkyti yra labai sunku. Mokiniams parodyta mokomoji video medžiaga apie rūkymo žalą.

Visos viktorinoje dalyvavusios klasės buvo apdovanotos Šilutės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro įsteigtomis dovanėlėmis.

Rasa Bertašienė
Visuomenės sveikatos specialistė