2018 m. gegužės 24 dieną Šilutės r. sav. Martyno Jankaus pagrindinėje mokykloje 7a ir 7c klasių mokiniams vyko dvi pamokėlės „Kibernetinės priklausomybės“, 7b klasės mokiniams viena pamokėlė „Rūkymas. Elektroninės cigaretės“ bei 8a, 8b ir 8c klasių mokiniams trys pamokėlės „Lytiškumas – šeimos privalumas“. Pamokėles skaitė Lietuvos blaivybės draugijos „Baltų ainiai“ Klaipėdos padalinio pirmininkas Artūras Šiukšta.

Mokiniai sužinojo apie elektroninių cigarečių grėsmę sveikatai, rūkymo sukeliamas ligas. Viena labiausiai paplitusių priklausomybės ligų – tabako rūkymas, kurį lydi lėtiniai susirgimai, mirtys. Kasmet pasaulyje nuo tabako vartojimo sukeltų ligų miršta apie 5 milijonai žmonių – 14 tūkstančių kasdien. Apie 70 procentų visų rūkančiųjų norėtų mesti rūkyti, iš jų tik 30 procentų yra bent kartą bandę tai padaryti, tačiau tik 2-3 procentams bandžiusių savarankiškai mesti pavyko atsikratyti šios priklausomybės.

Lektorius A. Šiukšta pasakojo mokiniams, kad pagrindiniai žmogaus poreikiai – tai savęs realizavimo, pagarbos, mylėti ir būti mylimam, saugumo jausmo, išsikalbėti ir būti išklausytu, fiziologiniai. Kantrybė, ištikimybė, pastovumas, darbštumas, susivaldymas, nesavanaudiškumas ir kt. – tai vertybės, kurių reikia siekti planuojant šeimą.

Rasa Bertašienė
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė