2018 m. kovo 28 dieną Šilutės r. sav. Martyno Jankaus pagrindinėje mokykloje 8, 9 ir 10 klasių mokiniams vyko trys pamokėlės „Emocinė sveikata“ bei 7 klasės mokiniams viena pamokėlė „Rūkymas. Elektroninės cigaretės“. Pamokėles skaitė Lietuvos blaivybės draugijos „Baltų ainiai“ Klaipėdos padalinio pirmininkas Artūras Šiukšta.

Mokiniai sužinojo apie elektroninių cigarečių grėsmę sveikatai, rūkymo sukeliamas ligas. Viena labiausiai paplitusių priklausomybės ligų – tabako rūkymas, kurį lydi lėtiniai susirgimai, mirtys. Kasmet pasaulyje nuo tabako vartojimo sukeltų ligų miršta apie 5 milijonai žmonių – 14 tūkstančių kasdien. Jei ši statistika nesikeis, tai nuo 2025 metų kasmet mirs po 10 milijonų žmonių. Apie 70 procentų visų rūkančiųjų norėtų mesti rūkyti, iš jų tik 30 procentų yra bent kartą bandę tai padaryti, tačiau tik 2-3 procentams bandžiusių savarankiškai mesti pavyko atsikratyti šios priklausomybės.

Lektorius A. Šiukšta pasakojo mokiniams, kad pagrindiniai žmogaus poreikiai – tai savęs realizavimo, pagarbos, mylėti ir būti mylimam, saugumo jausmo, išsikalbėti ir būti išklausytu, fiziologiniai. Mūsų protas glaudžiai susijęs su emocijomis ir išorinėmis jų reakcijomis. Kaip mes mąstome – taip ir elgiamės; kaip elgiamės – taip ir jaučiamės; kaip jaučiamės – taip ir mąstome. Kur daugiausiai praleidžiame laiko, ten ir formuojasi mūsų asmenybė.

Lektorius pasiūlė mokiniams keisti pasaulį nuo savęs, nes kiekvienas ištartas žodis – tai genetinis programavimas bangomis, kuris iš esmės keičia mūsų gyvenimą. Valdyti savo egoizmą ir troškimą būti aukščiau kitų. Su kitu asmeniu reikia elgtis taip, kaip norėtum, kad elgtųsi su tavimi.

Rasa Bertašienė
Informaciją parengė: Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė