Balandžio 2-ąją minima Tarptautinė Vaikų knygos diena. Ši diena pasirinkta todėl, kad tai pasakų kūrėjo Hanso Kristiano Anderseno gimtadienis. Šią dieną daugelyje pasaulio šalių rengiamos vaikų ir jaunimo literatūros savaitės, konkursai, parodos, konferencijos.

Tradiciškai ši diena švenčiama ir Martyno Jankaus pagrindinėje mokykloje. Po atostogų, balandžio 7 dieną, į mokyklos aktų salę susirinko visi knygos mylėtojai. Juos pasitiko knygų burtininkės, padūkusios raganaitės. Renginį pradėjo bibliotekininkė Indra Vaikų rašytojo Gendručio Morkūno žodžiais: „Vaikai, mergaitės ir berniukai, berniukai ir mergaitės, būkite žmonės – skaitykite! Juk baisu įsivaizduoti dieną, kai pasaulyje neliks nė vieno skaitančio žmogaus. Tą dieną nustosime tikėti, kad mes stiprūs, gražūs ir kilnūs. Baisu, ar ne?”

Jaunosios aktorės knygas pristatė raganaudamos. 5 c klasės mokinės Guoda Petraitytė ir Karina Kislinkaitė pavaizdavo gerąsias raganiukes iš O. Proislerio knygos „Raganiukė”. Rūta Mikužytė, 6b klasės mokinė, buvo piktoji ragana iš H.K. Anderseno pasakos ” Snieguolė ir septyni nykštukai”. ( Ruošė mokytoja Dalia Agintienė).

Daug piktų raganaičių su šluotomis, įspūdingomis kepurėmis ar suveltomis šukuosenomis atvyko iš knygos R. Dahl „Raganos” ir kitų kūrinių apie raganas. 5b klasės mokinės Austėja Bendikaitė, Gintarė Skoburskytė, Emilija Šeputytė, Monika Montvidaitė ir Ugnė Dėnaitė vaišino patiekalais pagal raganiškus receptus, būrė iš plauko, pristatė savo baisius burtų dienoraščius, geriausi mokyklos skaitytojai gavo paragauti sausainių – nukapotų raganų pirštų. Atsisveikindamos visiems linkėjo išvirkščių linkėjimų nei įprasta. ( Mokytoja Dalia Šulcienė).

Renginyje dalyvavo ir buvęs mokyklos mokinys Lukas Arlauskas. Pristatyta

4–oji jo knyga „Pabaisų klyksmas”, kurią parašė dar mokydamasis mūsų mokykloje. Interviu iš Luko Arlausko paėmė 6b klasės mokinė Greta Lozoraitytė.

Susirinkę žiūrovai galėjo stebėti mokytojos Irenos Hirsch vadovaujamo mokyklos dramos būrelio vaidinimą „Valpurgijos naktis” (scena iš spektaklio pagal O. Proislerio „Raganiukę”).

Po vaidinimo bibliotekininkės apdovanojo geriausius skaitytojus.

Balandžio 8 dieną mokykloje svečiavosi Švėkšnos Saulės gimnazijos mokyklos mokiniai (vadovė bibliotekininkė Rita Šarkiene). Jie padovanojo mums spektaklį „Murza” J.Glovadskio pjesės motyvais, kurį režisavo Klaipėdos jaunimo centro teatro studijos „Aušra” režisierė Živilė Dargytė. Spektaklis apie gyvenimo prasmę ir aplinką, kuri mus supa, gvildenama daug paaugliams aktualių klausimų ir bandomi rasti atsakymai į juos. Jaunieji aktoriai susilaukė daug komplimentų, mokiniai jiems plojo net atsistoję.

Knygos dieną šventė ir mokytojai. Popietėje „Skaitymas – kaip kava…” pedagogai dalijosi skaitymo džiaugsmu, mokėsi piešimo kava technologijos. Tokie renginiai, skirti mokytojams, mokykloje jau tapo gražia tradicija. Popietę organizavo ir vedė: mokytojos Elina Rupeikienė, Ramunė Petrikienė ir bobliotekininkė Indra Sokolovienė.

Dėkojame lietuvių kalbos mokytojoms Daliai Šulcienei, Daliai Agintienei, Elinai Rupeikienei ir dailės mokytojai Ramunei Petrikienei už pagalbą ruošiantis vaikų knygos dienos paminėjimui.


Bibliotekininkės